Testosteronniveaus dalen vaak bij normaal ouder worden, maar er zijn verschillende strategieën die je kunt volgen om ze te herstellen. Dit zijn onder andere voldoende rustgevende slaap, beperking van alcoholgebruik, regelmatig bewegen en goed eten. Hoewel het innemen van supplementen zoals vitamine D & C en zink & magnesium ook kan helpen, is het het beste om tekorten eerst via de voeding aan te vullen.
Eieren, zalm, melk, yoghurt en tofu leveren allemaal ruime hoeveelheden voedingsstof D, een essentieel element bij de productie van testosteron. Probeer dagelijks 5-6 ons van deze voedingsstof binnen te krijgen voor een maximaal effect.
Zink is een andere belangrijke voedingsstof die nodig is om testosteron te produceren, en oesters zijn een uitstekende bron van deze voedingsstof. Mager vlees, gevogelte, peulvruchten en noten bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden zink.
Omega-3 vetten spelen een integrale rol in het helpen van het lichaam bij de productie van testosteron. Je kunt omega-3 vinden in vis zoals zalm, forel en tonijn; lijnzaad, walnoten en avocado zijn ook rijke bronnen van deze essentiële vetzuren.
Stress is een belangrijke oorzaak van verminderde testosteronspiegels. Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diep ademhalen om je spanning te verlichten.
Lichaamsbeweging kan helpen om je testosteron te verhogen, waarbij vooral krachttraining effectief is. Maar het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te hard van stapel te lopen – luister en volg de signalen als dit iets nieuws voor je is!
Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, die een essentiële rol spelen bij de productie van testosteron. Mager rundvlees, kip, varkensvlees, eieren, zuivelproducten en tofu zijn allemaal rijke bronnen van deze essentiële voedingsstof.
Vitamine B6 is essentieel voor de productie van testosteron en kan worden gevonden in eieren, vlees, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden. Verder bevatten broccoli en andere groene bladgroenten vitamine A als een andere belangrijke bron die helpt hormonen in balans te brengen.
Vermijd giftige chemicaliën in plastic voedselverpakkingen die de hormoonproductie kunnen verstoren, zoals Bisphenol-A (BPA). Kies producten zonder BPA om de blootstelling te minimaliseren.