De levensverwachting van mannen en vrouwen in Nederland is de afgelopen 75 jaar flink gestegen. Waar in de jaren vijftig de levensverwachting van de man rond de 70 en bij de vrouw rond de 73 was, is dat dit inmiddels met 10 jaar gestegen. Dat onze levensverwachting verhoogd is, is een mooi gegeven, maar daardoor ontstaan er wel steeds vaker (kleine) medische problemen. Een bekende aandoening die je ook veel terugziet bij ouderen is artrose. Bij artrose verandert het kraakbeen in het gewricht. Dit zorgt voor pijn in de gewrichten bij bewegen. Andere factoren die invloed hebben op artrose zijn erfelijkheid, geslacht en overgewicht. Benieuwd wat je tegen knieproblemen veroorzaakt door artrose kunt doen? Lees dan snel verder.
Training van de spieren
Bewegen is belangrijk. Voldoende beweging vermindert de klachten. Door beweging en specifieke oefeningen train je de omliggende spieren. Hierdoor kunnen de klachten flink verminderd worden. Maar ook rust is belangrijk. Wanneer je te veel last hebt van artrose is het niet verstandig om je knieën maximaal te bewegen. Zorg eerst dat de pijn verminderd is voordat je intensief gaat bewegen en trainen. Bouw je trainingsschema langzaam op. Dit kan met behulp van een fysiotherapeut.
Pijnbestrijding door medicatie
Wanneer de pijn aanhoudt en beweging niet mogelijk is. Is het mogelijk de pijn te verzachten met medicatie. Dit kan met vrij verkrijgbare paracetamols of ibuprofen. Wil je andere medicatie gebruiken, is het advies om de huisarts te raadplegen.
Knieprothese
Wanneer de pijn niet verdwijnt en medicatie onvoldoende verlichting geeft, is een operatie een oplossing. Een chirurg kan stukjes aangegroeid bot weghalen waardoor de pijn verminderd. Mocht dit niet het gewenste resultaat geven, is een complete knieprothese een optie. Een knieprothese is een metalen implantaat die het gewricht vervangt waardoor de pijn verdwijnt.
Tot slot
Er zijn verschillende mogelijkheden om de knieproblemen door artrose te verhelpen. Zo is het niet altijd raadzaam om een operatie te ondergaan. Voordat je zelf actie onderneemt is het daarom raadzaam om eerst een diagnose en een behandelplan te laten opstellen door de afdeling reumatologie. Een reumatoloog kan de aandoening beoordelen en een daarvoor passend behandelplan maken.